Možná jste v poslední době přišli o „drive“, který Vás kdysi tolik hnal. Ztráta pocitu motivace je určitě běžná věc. Ne však pro všechny a za všech okolností.
Např. děti dělají spoustu věcí, které je přirozeně motivují. Pokud udělají něco správně, dostanou odměnu. Jak vyrůstají, stane se odměna součástí jejich běžného života a v profesním životě si pak zvyknou na finanční ohodnocení. Odměna a motivace ale nejsou to samé. Potřebujeme i jinou motivaci než jen finance. 

Motivace. Je to jeden z motorů, který Vás v životě žene dopředu. Spolu s povinností jdou ruku v ruce. Jen povinnost je to, co musíte a motivace je to, co chcete. Vstát z postele a jít do práce je povinnost, dbát na hygienu je povinnost, jíst, oblékat se a podobně se dá přiřadit k povinnosti. A co věci, které se týkají motivace? Motivace nás často žene dopředu a posiluje sen, který máme. Taková motivace je jednoduchá věc, říkáte si? Když ji však ztratíte, je nutné se nad tím zamyslet a znovu ji najít. Ocitáme se v nelehké době, kdy řada běžných možností není přístupná a je tak potřeba hledat v jednoduchosti krásu. 

1. Stavte na silných momentech které Vás kdysi hnaly kupředu

Spřádejte plány do budoucna, vymýšlejte, uvažujte, co uděláte, až se situace uklidní a věci se dají pomalu do pohybu. Soustřeďte se na svůj „sen“ a hleďte k němu dopředu. 

2. Zaměřte se na fyzickou aktivitu

Odpalte negativní emoce a pocity prostřednictvím sportu, který nám vládní nařízení umožňuje. Tančete, boxujte, běhejte, skákejte, však každá minuta či každý krok se počítá. A věřte, že endorfin Vám pomůže se správně naladit. 

3. Dejte si informační detox

Buďte (nejlépe o víkendu 12) offline. Na chvíli se zbavme „tunelového“ vidění, neschopnosti podívat se na věci z odstupu. Nečtěte, nekoukejte na zprávy. Pusťte si oblíbený film z dětství, najděte si seriál, který Vás vystřelí z kecek a zbaví Vás negativních myšlenek. 

4. Ponořte se na chvíli do světa dětí

Znáte ten elán, když si jdou přímo za svým. Jsou tak „namotivováni“, že z nich energie, zápal a nadšení přímo číší. Víte, z čeho ta jejich motivace přichází? Je to prosté: ony to tak dělat chtějí! A nejde o velké věci.

5. Dělejte něco, co jste dlouhé roky odkládali

Dlouho plánujete udělat něco pro radost no odkládali jste to právě díky tomu, že „nebyl“ čas? Koukněte na staré fotky z dětství, přerovnejte skříně, podívejte se v klidu na schované výkresy Vašich dětí, ukliďte za pračkou, zkuste kotoul vzad, zda ho ještě od základní školy umíte. Zkrátka hledejte momentální smysl i v jiných věcech. 

6. Dejte si nějakou výzvu

Ať už v podobě sportovního výkonu či upečení chleba z domácího kvásku, pusťte se do nepoznané aktivity. Zkoušeli jste třeba vytvořit doma Croquembouche? Ne? Zkuste, věřte, že na několik hodin zapomenete na všechny chmury okolo.  

7. Připomeňte své hlavě Vaše silné já

Ohlédněte se na všechno, co jste kdy museli zvládnout, zdolat, vyřešit. S čím vším jste se již v životě poprali a o co jste dokázali. Udělejte si rekapitulaci Vašich úspěchů a neúspěchů a spočítejte si, kolikrát jste už museli hledat ztracenou motivaci. 

Vy jste šéf, vy rozhodujte, jak se budete cítit. Odpočívejte, relaxujte, hledejte maličkosti. Nepřemýšlejte nad tím, co bylo a co byste dělali kdyby. Hleďte dopředu a věřte v lepší zítřky. Buďte jako děti a radujte se z maličkostí. Užívejte si čistých radostí Vašeho života, protože možná v budoucnu už na podobné věci nebude čas. Svět se zase jednou rozjede a my potom budeme říkat, že nemáme čas na to či ono.