Pojďte se s námi podívat na první dětský koutek, který vznikl jako společný projekt Nadačního fondu Be Charity a Mary Kay. Dětský koutek v Centru dětské plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady jsme otevřeli 29. června.

prvni-detsky-koutek-mary-kay-a-be-charity-je-otevren
Otevření dětského koutku v Centru dětské plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady
Foto: Mary Kay

Místo plné hraček a knížek

V Centru dětské plastické chirurgie léčí děti s vrozenými a získanými vadami včetně ošetření akutních úrazů. Děti zde často tráví i několik měsíců. Dovedete si představit, že pobyt v nemocnici je náročný pro dospělé natož pro děti, které je těžké udržet celý den v posteli. Proto jsme se rozhodli dětem vytvořit místo, kde si budou moci hrát a trávit čas. Místo, plné hraček a knížek, které jim aspoň trochu zpříjemní čas v nemocnici. Dětský koutek jsme 29. června za přítomnosti zástupců naší společnosti, Nadačního fondu Be Charity, architektky paní Evy Macháčkové, zaměstnanců centra a přednosty Kliniky plastické chirurgie pana prof. MUDr. Andreje Sukopa, Ph.D. s velkou radostí otevřeli. 

prvni-detsky-koutek-mary-kay-a-be-charity-je-otevren
První dětský koutek Mary Kay a Be Charity
Foto: Mary Kay

Jak vznikal dětský koutek

Dětský koutek se začal tvořit v roce 2019, kdy jsme se poprvé v místnosti s pár stolky a židlemi sešli. Vznikly první návrhy a pak přišel COVID-19. Místnost se musela využít pro potřebnější a celý projekt se zastavil. Až po dvou letech, kdy epidemie odezněla, se pomalu začalo s plnou realizací. Vyměnila se elektroinstalace, vymalovalo se, připravila se nová podlaha a nábytek. Skvělá architektka Eva Macháčková celý koutek pojala udržitelně.

Použila ekologické materiály, bez chemických látek a škodlivin. Podlaha je vyrobená z marmolea (linoleum z přírodních materiálů) a krásný dřevěný nábytek z biodesek. Hračky tu najdete převážně dřevěné, těch plastových je tu minimálně. A knihovničky jsou plné krásných knih, které věnovala nakladatelství do koutku zdarma. Koutek je určen pro všechny věkové skupiny dětí. Herničku lze během několika minut přeměnit na školní učebnu. Variabilní stoly na kolečkách se dají rozmístit do prostoru a ihned mohou posloužit jako školní lavice.

V projektu dětských koutků pokračujeme

Máme obrovskou radost, že se první dětský koutek otevřel. Ještě větší z toho, jak velká je chuť pomáhat. Paní architektka se vzdala nároku na honorář, většinu hraček a knih v koutku darovali sponzoři a přátelé Nadačního fondu Be Charity. Moc všem, kdo se na koutku podíleli, z celého Mary Kay srdce děkujeme. A těšíme se na to, až vytvoříme krásne dětské koutky v dalších nemocnicích v Čechách i na Slovensku, aby mohly dělat radost dětem i dospělým.