Sluneční paprsky mohou být pro naši pleť jak požehnáním, tak i prokletím. Na jedné straně nám dodávají vitamín D a zlepšují náladu, ale na druhé straně mohou způsobit nebezpečné poškození pleti, včetně popálenin, předčasného stárnutí a dokonce i rakoviny kůže. Proto chraňte svou pleť před slunečním zářením pomocí ochranných krémů s SPF (sun protection factor) celý rok, nejen na dovolené u moře. Dnes se podíváme na dvě hlavní kategorie ochrany před sluncem – minerální a chemickou – a porovnáme jejich účinky a vlastnosti.

Minerální ochrana před sluncem

Minerální ochranné krémy obsahují jako hlavní složku buď oxid zinečnatý, nebo oxid titaničitý. Tyto látky fungují tak, že odrážejí sluneční záření od pokožky a tím ji chrání. Jednou z hlavních výhod minerální ochrany před sluncem je šetrnost k citlivé pleti. Jsou vhodné i pro děti a lidi s alergiemi na chemické složky. Minerální ochranné krémy působí okamžitě po aplikaci, zatímco u chemických krémů je třeba počkat několik minut, než začnou učinkovat. Navíc mají minerální filtry tendenci být stabilnější na slunečním světle, což znamená, že aplikace nemusí být tak častá jako u chemické ochrany.

Chemická ochrana před sluncem

Chemické ochranné krémy obsahují organické sluneční filtry, které absorbují sluneční záření a přeměňují ho na teplo bezpečnejší pro pleť. Tyto filtry často zahrnují látky jako oxybenzon, avobenzon, octinoxát a další. Hlavní výhodou chemických ochranných krémů je jejich lehčí textura a snadnější nanesení, což může být pro některé uživatele přitažlivější. Navíc tvoří složku různých kosmetických produktů, jako jsou denní krémy nebo podkladové báze s ochranným faktorem SPF.

Minerální ochranný krém na obličej s SPF 30
Minerální ochranný krém na obličej s SPF 30

Jak si vybrat ochranný faktor

Když porovnáváme minerální a chemickou ochranu proti slunečnímu záření, je důležité vzít v úvahu individuální potřeby a preference. Minerální ochranné krémy nabízejí okamžitou a šetrnou ochranu před sluncem. Výhodou chemického ochranného filtru je možnost snadné integrace do různých kosmetických produktů, jako jsou denní krémy, make-up nebo různé hydratační či protistárnoucí produkty. Chemické filtry se dobře míchají s ostatními složkami a často mají lehčí texturu. To znamená, že se lépe absorbují do pleti. Zároveň jsou univerzálnější pro pravidelnou aplikaci, protože je obsahují i jiné produkty denní péče o pleť.

Minerální nebo chemická ochrana, každá volba je správná

Ochrana pleti před sluncem zásadně udržuje zdravý vzhled, mládí a krásu pleti. Minerální a chemické ochranné krémy s SPF nabízejí různé vlastnosti a výhody. Volba mezi nimi závisí na individuálních preferencích a potřebách. Bez ohledu na to, který typ ochrany zvolíte, pravidelnou aplikací dostatečného množství krému chráníte svou pleť před škodlivými účinky slunečního záření.