Každá z nás se chce umět perfektně nalíčit. K tomu je potřeba vědět, jak na základní líčení a konturování tváře. Inspirujte se, jak si správně vybrat odstín podkladové báze, pudru či korekturu a jak vše správně aplikovat. Do redakce jsme pozvali nezávislou kosmetickou poradkyni Moniku Havlovou a připravili jsme s ní pro vás video průvodce. Podívejte se na video a dozvíte se mnoho skvělých tipů pro základní líčení a konturování tváře.

1. Perfektní podklad a výběr vhodných produků

Perfetkní podklad pro líčení je vaše pleť a péče, kterou ji věnujete. Předtím, než začnete s jakýmkoliv líčením, je důležité, aby vaše pleť byla důkladně vyčištěná a hydratovaná. To zajistí, že vám make-up vydrží celý den, nebude se vám slévat do vrásek a bude působit přirozeně. Aby vám make-up vydržel ještě déle, naneste před aplikací podkladové báze (make-upu) nejdříve Fixační gel pod make-up s SPF 15. Ten vám vytvoří dokonalý povrch pro nanesení make-upu, vaše pleť bude jemná a příjemná na dotek. Přípravek můžete nanést štětcem nebo prsty, abyste si ušetřila množství použitého gelu.

Intenzita krytí

Pro lehčí krytí můžete aplikovat CC krém s ochranným faktorem SPF 15, jehož výběr ze 3 univerzálních odstínů si určitě správně zvolí každá z vás. Při produktech s intenzivnějším krytím dávejte pozor jak na správný odstín, tak na správný druh báze vhodné pro vaši pleť. Pokud máte smíšenou až mastnou pleť, je pro vás ideální TimeWise® Matná podkladová báze 3D™. Naopak pokud máte pleť spíše suchou, sedne vám TimeWise® Rozjasňující podkladová báze 3D™.

Vyhněte se častým chybám

Když vybíráte odstín, je důležité, abyste jej testovala na denním světle, ne umělém. Vyhnete se tak tomu, že na vás potom bude make-up příliš tmavý nebo příliš světlý. Stejně tak byste se měla vyvarovat testování odstínu na hřbetu ruky, jelikož se ruce snadno opalují a jsou tak tmavší než váš obličej. S výběrem odstínu vám pomůže vaše nezávislá kosmetická poradkyně nebo si můžete vyzkoušet proužkový test. Přes hranu čelisti si naneste vrstvu make-upu v odstínech, ze kterých vybíráte, nechte chvíli působit, protože každý make-up přirozeně tmavne, a pak si vyberte ten odstín, který k vám sedí nejlépe. A ještě jeden tip pro vás: Je lepší mít dva odstíny podkladové báze, jeden tmavší na letní období a jeden světlejší pro zimní.

Aplikace

Někomu vyhovuje aplikace štětcem, houbičkou nebo pomocí prstů. Výhodou vhodných štětců při líčení a konturování tváře je, že dosáhnete přesnější nanesení produktu na správná místa. Pro bázi doporučujeme praktický Štětec na podkladovou bázi a začít nanášet od středu obličeje směrem ven. Stačí tenká vrstva. Můžete bázi samozřejmě nanášet i prsty nebo houbičkou. Tu si ale před každým použitím namočte a důkladně vyždímejte.

2. Korektury drobných nedokonalostí pleti

Každá žena či muž má sem tam nějakou tu nedokonalost. Ať už jsou to kruhy pod očima, pupínek či větší pigmentové skvrny, poradíme vám, jak je zakrýt. Na kruhy pod očima použijte Korektor pod oči, ten má meruňkový odstín, který redukuje modré a fialové tóny pod očima. Naneste ho do vnitřního koutku a kousek pod spodní víčko aplikátorem a vklepejte buď prsty, nebo štětcem. Na zakrytí pupínků použijte Korektor Perfecting Concealer™ v odstínu, který vám nejvíce sedí. Z hygienických důvodů si korektor nejdříve dejte na ruku a pak prsty vklepávejte na pupínek, abyste si aplikátorem nezanesli nečistoty do přípravku. Je důležité vklepávat, ne pouze natírat, aby korektor dobře držel. Tip pro vás: nikdy nenanášejte korektor pod makeup, ale vždy až na něj.

3. Konturování tváře

Barvy, stíny a třpytky

Konturování je hra s barvami, které dodají pleti přirozenou plastičnost. A jak na to? Stačí vhodný produkt a zručnost. Podívejte se rovně do zrcadla a uvidíte tmavé místo těsně pod lícní kostí. A do tohoto místa naneste Mary Kay Chromafusion® Konturovací pudr. Dávejte pozor, aby největší intenzita barvy byla u ucha a dotáhněte pruh až k vlasům. Je důležité, aby pudr nezasahoval do míst na dva prsty od nosu a rtů. Rozzáření je také součásti konturování. Svěžest svojí tváři dodáte tvářenkou. Je na vás, jestli zvolíte tekutou nebo pudrovou, matnou nebo třpytivou. Tvářenku nanášejte na jablíčka své tváře, ne moc blízko k nosu nebo očím, a roztírejte opět směrem k uším. Opět stačí jen malé množství. A pokud máte ráda opravdu rozjasněný vzhled, naneste na místa, kam přirozeně dopadají sluneční paprsky – nad lícní kosti nebo na špičku nosu, Mary Kay Chromafusion® Rozjasňující pudr.

Korekce pomocí konturovaní

Konturováním můžete opticky korigovat i rysy tváře. Pokud máte vyšší čelo, ztmavujte u vlasů a zesvětlujte u obočí a ke kořenu nosu. Nejzákladnější konturování bez ohledu na tvar obličeje je pomyslná trojka. Začněte od čela u vlasů, pojedete k lince na tváři, kterou jste již udělala předtím, a odsud po čelisti. Na zúžení nosu použijte světlejší pudr na kořen nosu, naopak boky nosu ztmavujte. Dávejte pozor, aby část pod očima vždy zůstala světlá. Pokud máte například moc špičatý či velký nos, můžete tím tmavým pudrem opticky zmenšit bambulku nosu, stejně tak můžete trik využít na špičatou bradu.

Podívejte si i naše další tipy pro líčení a make-up.