Prkna, co znamenají svět. Kulisy, herci, krásné kostýmy, originální masky, to vše vás může přenést na jakékoli místo na světě. Jste v místě, kde se fantazii meze nekladou. Divadelní líčení a kouzlo jeviště mění herečky a herce na jejich postavy. A necítíte se taky někdy jako herečky, když zkoušíte nové líčení?

Umělecký svět divadla a divadelní líčení jsou nám, jako kosmetické společnosti nabízející i kvalitní dekorativní kosmetiku, velmi blízké. Když se nám začátkem roku naskytla příležitost spolupracovat s Divadlem Na Fidlovačce, dlouho jsme se nerozmýšleli. Jako partneři poskytujeme produkty Mary Kay uměleckým maskérkám a vizážistkám, které líčí herce a herečky na představení.    

Samozřejmě nás zajímalo, jak se divadelní make-up liší od toho běžného, jaké jsou oblíbené produkty a co na ně říkají herečky. Podívejte se spolu s námi za oponu divadelního líčení s uměleckou maskérkou Gabrielou Žižkovou z Divadla Na Fidlovačce. 

Liší se divadelní líčení od běžného a v čem nejvíc?  

Ano. Určitě. Líčení v divadle totiž dotváří charakter postavy, proto musí být mnohem výraznější než běžné líčení, aby tváře herců v záři světel a při vzdálenosti diváků od jeviště nepůsobily ploše. Pokud bychom zvolili přirozené líčení, herci by byli bez výrazu. Pro diváka by pak bylo těžké rozeznat oči, rty, obočí a celkově mimiku. Na jeviště si tak můžeme dovolit tmavší či výrazně barevnější oční stíny, tvářenky, rtěnky i velké umělé řasy, i tak postava na jevišti vypadá přirozeně. Pak také záleží na typu představení. Obecně v muzikálech bývá častěji líčení výraznější než například v činohře. Závisí to ale i na požadavcích a představách režiséra či výtvarníka. 

Mary Kay v maskerne Divadla na Fidlovacce
Jana Švandová, Foto: Divadlo na Fidlovačce

Na co je potřeba si dát pozor, na co se v líčení nejvíc zaměřit? Existují i nějaké speciální triky, které používáte? 

Je potřeba dbát na to, aby líčení bylo dostatečně výrazné a bylo vidět i do zadních řad v hledišti. Z toho důvodu nesmíme zapomenout ani na muže, které je potřeba na jeviště také nalíčit. Většinou sjednotíme pleť, zvýrazníme lícní kosti, obočí a oči. V líčení se zaměřujeme na zvýraznění mimických partií obličeje, především lícní kosti a rty. Dále můžeme využít výraznějších odstínů očních stínů, rtěnek, ale i větší a nápadnější umělé řasy, které bychom při běžném denním líčení jen těžko využili. 

Mary Kay v maskerne Divadla na Fidlovacce
Vanda Chaloupková, Foto: Divadlo na Fidlovačce

S jakými Mary Kay produkty nejčastěji pracujete? 

Nejčastěji pracujeme s produkty dekorativní kosmetiky, ale samozřejmě používáme i produkty péče o pleť jako podklad pro líčení. Vždy je dobré pleť ošetřit, použít hydratační krémy, séra nebo i pleťové masky. Z dekorativní kosmetiky jsou to Hedvábné pudry, vyhovuje nám velký výběr odstínů. Korektory, Gelové rtěnky a Konturovací tužky na oči, skvělá je i Voděodolné tekuté oční linka Black – výborně drží. Samozřejmě velmi často používáme i štětce na líčení, bez nich by to nešlo. A nesmím zapomenout na Transparentní sypký pudr. Divadelní líčení herců je mimo jiné specifické i v tom, že musí vydržet. Herci se během představení pohybují, svítí na ně silné reflektory, mohou se více potit, a proto líčení musí vydržet po celou dobu bez zásadních úprav. . 

Které produkty Mary Kay jsou vašimi TOP favority? 

Korektory – a to díky výběru odstínů, perfektnímu krytí a velmi příjemné konzistenci. Dále Hedvábné pudry – na nich oceňuji, že jsou neskutečně jemné, lehounké, neucpávají póry a zároveň výborně kryjí, navíc se dají vrstvit. A poslední z TOP produktů je Gel na obočí. Skvěle tvaruje a zahušťuje obočí. 

Jaké jsou reakce hereček a herců na produkty Mary Kay? Mají také své oblíbené favority? 

Herečky si chválí nejvíce Hedvábné pudry, gelové rtěnky a často se setkávám s velmi pozitivní reakcí na Konturovací tužku na oči, která je opravdu černá! 

„Používám Podkladovou bázi a Hedvábný pudr už několik let, na běžné nošení, i v divadle, takže já jsem ze spolupráce s Mary Kay nadšená.“ 

Karolína Tothová, herečka Divadla na Fidlovačce

„Produkty Mary Kay jsem znala jen z doslechu, často mi ji kamarádky nebo kolegyně chválily. Po vyzkoušení na vlastní kůži v maskérně jsem se přesvědčila sama. Nejvíc mě baví Korektor pod oči a Gelová rtěnka. Hedvábný pudr vše krásně zafixoval a líčení mi vydrželo celé představení.“ 

Vanda Chaloupková, herečka Divadla na Fidlovačce