Z výtěžku, který společnost Mary Kay získala prodejm speciálních charitativních produktů v roce 2022 jsme pomohli financovat dětské rehabilitace pro Nicolku a Tomáška. Tyto velmi potřebné a efektivní fyzioterapeutické programy pomáhají a vedou k výraznému zlepšení stavu dětských pacientů. Rehabilitice jsou velmi nákladné. Mnoho rodin si proto potřebné rehabilitace nemůže dovolit. Díky spolupráci s Nadačním fondem Be Charity máme možnost finančně zpřístupnit rehabilitace desetileté Nicolce z Turnova a dvouletému Tomáškovi z Bratislavy.

Nicolka nebude nikdy chodit?

Nicolka se narodila předčasně, ve 31. týdnu těhotenství. Kolem 9. měsíce ji na neurologii diagnostikovali Dětskou mozkovou obrnu – spastická a vrozená vada dolních končetin (vtočení nožiček). Podle lékařů Nicolka neměla nikdy sama chodit. Maminka Nicolky se nechtěla smířit s tím, že by se dcera neměla nikdy postavit na nohy. Začala plánovat různá cvičení a lázně. Každodenní cvičení, hipoterapie a pobyt v lázních Nicolce pomohly a ve 3 letech a 7 měsících udělala svoje první krůčky s oporou.

V roce 2018 absolvovala terapii na neurorehabilitační klinice AXON. Už během terapie jsem viděla změny,“ říká maminka Monika. „Nicolce posilnilo tělo i vnímavost. Po návratu domů začala Nicolka jezdit na kole a byla schopná ujít i delší trasy. Tento pobyt jsem plně hradila sama. Nicolčin otec nás opustil a dodnes bohužel o kontakt s dcerou nestojí. I když jsem žádala o podporu různé nadace, kolikrát mi ani nepřišla odpověď. Další rehabilitace jsme si mohly dovolit už na podzim 2018 a to díky Nadačnímu fondu Be Charity, který ji celou zaplatil.“

Mnoho odvážných krůčků

Nicolce pomohly rehabilitace nejen postavit se, ale dnes už samostatně chodí. Je školačka, má individuální plán a prospívá velmi dobře. Podle posledního rentgenu i podle paní lékařky se její stav pořád zlešpuje. Je to i díky speciálním ortézám. Vyrábějí se ve spolupráci s fyzioterapeuty a lékaři, přímo na míru konkrétnímu dítěti. Podle růstu dětí se však musí průběžně upravovat. V tuto chvíli se domlouvá úprava a prodloužení ortéz (nových kloubních adaptací). Tato úprava stojí 800-1000 EUR a právě část výtěžku z prodeje Srdíčkových rtěnek Mary Kay využijeme na úpravu ortéz značky Pohlig, která patří ke špičce v oboru. Další část financí využijeme na úhradu rehabilitačních procedur. Podle plánovaných procedur jeden terapeutický program stojí cca 90.000 korun. Nicolka potřebuje hlavně Lokomat, terapeutický přístroj na zlepšení techniky chůze.

Tomášek uměl jen sedět

Tomášek se narodil 25. srpna 2020 po komplikovaném a náročném porodu. Krátce po něm se potvrdilo podezření lékařů na Downův syndrom. Tomášek přes rok pravidelně podstupuje dětské rehabilitace v Axis Medical Centre ve slovenských Piešťanech a dělá obrovské pokroky. Z dítěte, které umělo jen sedět, je dnes chlapec, který s jistotou chodí. Velký posun je u Tomáška i v celkovém držení těla. Pravidelné rehabilitace jsou pro Tomáškův posun klíčové. V letošním roce by měl absolvovat dva rehabilitační pobyty Cognitive na klinice Axis v Piešťanech. Cena jednoho programu se pohybuje okolo 2.600 EUR a společnost Mary Kay se bude na jeho financování spolu s Be Charity podílet.

Pomáháme každým tahem

I letos jsme uvedli v pořadí dvacátý charitativní produkt, kterým je krásný Charitativní štětec na podkladovou bázi a zároveň zvýšili příspěvek z každého prodaného produktu na 25 Kč/ 1 EUR. Veškeré vybrané finance putují na účet našeho hlavního charitativního partnera – Nadační fond Be Charity. Děkujeme všem, kteří pomáháte plnit sen zakladatelky společnosti Mary Kay Ash činit svět lepším místem, a zlepšovat životy „našim“ dětem.