Exfoliace pleti, též známá pod názvem peeling, představuje proces odstraňování odumřelých kožních buněk. Exfoliace je jedním z důležitých kroků v péči o pleť a neměli bychom ji opomíjet. Naše pokožka se obnovuje zhruba každých 30 dní. Ne vždy ale dojde k úplnému odstranění nejsvrchnější vrstvy odumřelých buněk. Exfoliace pomáhá tuto vrstvu odstranit a tím odhalit nově vytvořené buňky. S postupujícím věkem se obnova pokožky zpomaluje. Používáním exfoliačních produktů pomáháme odstranit odumřelé buňky a zároveň rychleji stimulovat obnovu pokožky.

Proč zařadit exfoliaci pleti do své beauty rutiny?

Exfoliace pleti má řadu příznivých účinků, které můžete pocítit prakticky okamžitě, a vyplatí se ji do pravidelné péče zařadit. Díky odstranění odumřelých kožních buněk se pleť krásně rozzáří a navíc je nádherně hladká a jemná na dotek. Exfoliací pomáháme čistit pleť a ucpané póry. Je vhodná i jako pomocník při hyperpigmentaci. Ta je způsobená zvýšenou produkcí melaninu, přírodního pigmentu. Jemný peeling tak odstraňuje nahromaděný melanin z povrchové vrstvy pokožky a pomáhá sjednotit její tón. Exfoliaci provádíme až po odlíčení a vyčištění pokožky. Odstraněním odumřelých buněk je navíc pleť perfektně připravená na absorpci účinných látek z dalších kroků péče o pleť.

Jak často exfoliovat?

Exfoliaci doporučujeme jednou až dvakrát týdně, protože v případě častějšího používání může dojít k narušení ochranné (lipidové) vrstvy pokožky a ztrátě její rovnováhy, dehydrataci a předčasnému stárnutí. S exfoliací začínáme pozvolna, a pokud nepozorujeme žádné nepříjemné pocity na pleti, jako je pnutí, suchost až šupinkovatění, můžeme četnost navýšit. Nezapomínejte ale používat ochranný krém s SPF minimálně 30. Po exfoliaci je pleť více zranitelná a náchylná vůči poškození ultrafialovým zářením.

mikrodermabraze pleti
TimeWise® Intenzivní peeling

Jaké jsou druhy exfoliačních produktů a jaké zvolit?

Mechanická exfoliace pleti

Pod mechanickou exfoliací si představte peeling pleti pomocí abrazivních materiálů. Patří sem různé peelingy, scruby s drobnými mikročástečkami, které jemně obrušují pokožku, nebo také čisticí kartáček. Při exfoliaci je potřeba dávat pozor, abychom na pokožku příliš netlačili a nedrhli ji. Velký tlak by mohl pokožku poškodit. Pokud máte pokožku jakýmkoli způsobem narušenou či zarudlou, exfoliaci se vyhněte.

Chemická exfoliace pleti

U chemické exfoliace se místo drobných částeček využívají k odstranění odumřelých buněk hydroxykyselin. Jedná se o látky, které se přirozeně nachází v ovoci a zelenině, ale existují i syntetické varianty. Kyseliny pomáhají urychlit proces přirozeného olupování odumřelých kožních buněk tím, že narušují vazby mezi jednotlivými buňkami horní (odumřelé) vrstvy pokožky. Chemická exfoliace pokožku fyzicky nedráždí a je tedy vhodná i pro aknózní pleť.

chemický peeling na pleť
TimeWise Repair™ Revealing Radiance™ Peeling na obličej

Jaké kyseliny se používají při chemické exfoliaci pleti?

AHA (Alfa-hydroxykyselina)

Též známá jako kyselina glykolová je jednou z nejčastěji využívaných v rámci chemické exfoliace. A není se čemu divit, protože má nespočet pozitivních účinků. Pomáhá zlepšit hydrataci pokožky (přitahuje do pleti vodu a zpomaluje její odpařování), obnovuje kožní bariéru, a dokonce stimuluje fibroblasty k tomu, aby produkovaly více kolagenu.

AHA kyselina má pozitivní vliv na redukci viditelných známek fotopoškození, jehož primární příčinou je UV záření a nedostatečná UV ochrana. Následkem fotopoškození pak může být hyperpigmentace a tvorba jemných linek a vrásek, s nimiž kyselina umí účinně bojovat. Kyselina glykolová se přirozeně nachází v ovoci. Oproti PHA kyselině jsou molekuly AHA kyseliny mnohem menší, snadno pronikají svrchními vrstvami pokožky a urychlují exfoliaci v jejích hlubších vrstvách.

PHA (Poly-hydroxykyseliny)

Jinak i glukonolaktan má větší molekulovou hmotnost a neproniká tak do hlubších vrstev pokožky. Působí výlučně na jejím povrchu, kde rozkládá vazby mezi odumřelými kožními buňkami a urychluje exfoliaci svrchní vrstvy pokožky. Díky tomu přispívá k rozjasnění pleti a zlepšení její struktury.

BHA (Beta-hydroxykyselina)

Je rozpustná v tucích a má schopnost pronikat hluboko do pokožky. Eliminuje přebytečnou mastnotu, pomáhá čistit póry a zabraňuje jejich ucpávání. Je vhodná pro mastnou pleť. Díky svým silným antibakteriálním a protizánětlivým účinkům může být skvělým pomocníkem při problémech s akné. Do skupiny BHA kyselin patří například kyselina salicylová, která je hojně využívaná v produktech péče o pleť se sklonem k akné.

sérum s AHA kyselinou
Mary Kay Clinical Solutions® Obnovující supersérum

Exfoliace prospívá nejen pokožce na tváři

Exfoliovat můžete i rty a celé tělo. Pravidelný peeling vám pomůže zbavit se odumřelých kožních buněk po celém těle a působí jako prevence suché a šupinaté kůže. Nezapomínejte na ruce, lokty či plosky nohou.