Kožní bariéra, známá také jako epidermální bariéra, je ochranný a regulační mechanismus, který se nachází na povrchu kůže. Jedná se o komplexní vrstvu buněk a látek, která funguje jako fyzická a chemická překážka mezi tělem a vnějším prostředím.

Funkce kožní bariéry

Hlavní funkcí kožní bariéry je udržovat optimální rovnováhu vlhkosti a ochránit tělo před vnějšími škodlivými látkami, jako jsou bakterie, viry, alergeny, chemikálie a UV záření. Kůže také zabraňuje ztrátě vody a zároveň brání pronikání nežádoucích látek do těla.

Struktura kožní bariéry zahrnuje různé vrstvy epidermis, vnější vrstvu kůže, která obsahuje specializované buňky, jako jsou keratinocyty, spojené lipidy a další proteiny, které vytvářejí pevný a neprostupný povrch. Tato struktura brání průniku škodlivých látek do hlubších vrstev kůže a zároveň udržuje optimální úroveň hydratace.

Prurez kuži

Tipy jak se starat o kožní bariéru

Různé faktory, jako např. poškození slunečními paprsky, stárnutí, nevhodná péče nebo různá onemocnění, mohou narušit funkci kožní bariéry a vést k různým problémům s kůží, jako jsou suchost, zarudnutí, podráždění a může dojít i k infekci. Proto je důležité udržovat kožní bariéru v dobrém stavu pomocí správné péče o pokožku, výživy a ochrany před nepříznivými vnějšími vlivy. Péče o kožní bariéru je klíčová pro udržení zdravé a hezké pokožky.

Zvolte jemnější kosmetické produkty

Vyhněte se agresivním čisticím přípravkům obsahujícím silné složky nebo parfemaci. Raději zvolte jemné a hydratační čisticí prostředky, které respektují pH pokožky a nepoškozují ochrannou bariéru. Při odličování make-upu dávejte pozor na přílišné mechanické drhnutí pokožky, zejména v oblasti očního okolí, kde je kůže nejtenčí a velmi citlivá. Skvělý je Odličovač očí, který účinně odstraní oční make-up a zároveň obsahuje pečující látky, jako je například vitamin E.

Nepostradatelná hydratace

Pravidelné používání hydratačních krémů pomáhá udržovat optimální hladinu vlhkosti v pokožce a posiluje ochrannou bariéru. Vyberte si krém, který obsahuje účinné složky jako ceramidy, glycerin, kyselinu hyaluronovou nebo aloe vera. Pro doplnění hydratace zařaďte do své pravidelné beauty rutiny i hydratační pleťové masky nebo například Mary Kay Clinical Solutions® Hydratační supersérum, které je díky obsahu dvou forem kyseliny hyaluronové a ceramidu jako stvořené pro péči o kožní bariéru.

Lipidy

Lipidy udržují integritu kožní bariéry. V pokožce se vyskytují přirozeně, ale s věkem jejich množství ubývá. Můžeme je doplnit pomocí vhodných produktů, s obsahem přírodních olejů jako jsou jojobový, mandlový nebo arganový olej. Lipidy pomáhají zadržet hydrataci, posilují kožní bariéru a dodávají pokožce potřebnou výživu Vyzkoušejte Mary Kay Clinical Solutions® Zklidňující a obnovující mléko, které obsahuje účinnou kombinaci rostlinných olejů a je ideálním pomocníkem pro ochranu kožní bariéry.

kosmetické produkty

Exfoliace s mírou

Pokud používáte exfoliační produkty, buďte opatrní a nepřehánějte to. Příliš častá exfoliace může poškodit povrch pokožky a oslabit kožní bariéru.

Vyhýbejte se agresivním přísadám

Při výběru kosmetických produktů se vyhýbejte přísadám, které mohou dráždit nebo poškodit pokožku. Mezi tyto složky patří vysoký podíl alkoholu v produktech, některé syntetické vůně či nevhodná kombinace produktů obsahujících různé aktivní látky. Pozor například na kombinaci produktů s obsahem čistého retinolu a vitaminu C.

Pro správnou funkci kožní bariéry je zapotřebí také dostatek spánku, při kterém probíhají veškeré regenerační procesy, a samozřejmě i zdravý životní styl, vyvážená strava a případně vhodné potravinové doplňky.